Cursuscode: KG007

Engelse middeleeuwen: de grootse 13e eeuw

Cursuscode: KG007

In de 13e eeuw vonden grote veranderingen plaats in Engeland. Van de eerste grondwet: de Magna Carta tot het eerste parlement in Westminster Hall met vertegenwoordigers uit niet adellijke kringen. Van de wetgeving in het Latijn en Frans tot die in het Engels, voor iedereen toegankelijk gemaakt. Van een Franstalige dominantie tot een nationalistische, soms nietsontziende, Engelse dominantie onder koning Edward I. Engeland werd langzamerhand een natie waar men in Europa rekening mee diende te houden, ook op theologisch en wetenschappelijk gebied.

Donderdag 16 januari 2020
Dhr. J.P.W.M. (Hans) Smeets
Bij de lezing wordt een boekje aangeboden met een meer uitgebreide tekst waarop de lezing is gebaseerd ad € 12,00.
Locatie: Openbare Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
J.P.W.M. (Hans) Smeets
Hans Smeets heeft na zijn pensionering zijn wens de Engelse Middeleeuwen te bestuderen gestalte gegeven door aan de Amsterdamse VU Modules Geschiedenis van Europa en van de Lage Landen te volgen. Tevens heeft hij een aantal schriftelijke modules gevolgd bij de Engelse universiteiten van Leicester, Southampton en bij The British Council o.a. over de Magna Carta en Shakespeare. Door daarnaast veel te lezen en de relevante plaatsen te bezoeken vormt hij zich een beeld van de geschiedenis en schrijft vervolgens brochures over de verschillende aspecten van de Engelse middeleeuwse geschiedenis. Deze brochures vormen de basis voor zijn lezingen.