Cursuscode: KG005

Engelse Middeleeuwen: van Constantinopel tot Canterbury

Cursuscode: KG005

Hoe in Engeland de strijd om de macht tussen de kerk en de koning werd geslecht. De lezing begint met het verval van de kerk van Rome. Daarna de steun die de Paus van Rome kreeg van het Karolingische Rijk om weer aan macht te winnen. Terwijl in Europa de Investituurstrijd plaatsvond over de benoemingsbevoegdheid van geestelijken werden de Karolingische kerkelijke wetten in Engeland door Willem de Veroveraar en zijn zoons geïntroduceerd. Aan de worsteling van de Engelse koningen met de macht van de kerk kwam door de moord op Thomas à Beckett voorlopig een einde.”

Woensdag 16 januari 2019
Dhr. J.P.W.M. (Hans) Smeets
Bij de lezing wordt een boekje aangeboden voor ??? 12,00 met een uitgebreide tekst waarop de lezing is gebaseerd.
Locatie: Openbare Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
J.P.W.M. (Hans) Smeets
Hans Smeets heeft na zijn pensionering zijn wens de Engelse Middeleeuwen te bestuderen gestalte gegeven door aan de Amsterdamse VU Modules Geschiedenis van Europa en van de Lage Landen te volgen. Tevens heeft hij een aantal schriftelijke modules gevolgd bij de Engelse universiteiten van Leicester, Southampton en bij The British Council o.a. over de Magna Carta en Shakespeare. Door daarnaast veel te lezen en de relevante plaatsen te bezoeken vormt hij zich een beeld van de geschiedenis en schrijft vervolgens brochures over de verschillende aspecten van de Engelse middeleeuwse geschiedenis. Deze brochures vormen de basis voor zijn lezingen.