Cursuscode: KG011

Momenten uit de Industriële Revolutie

Cursuscode: KG011
In “Momenten uit de Industriële Revolutie” volgen we in een aantal stappen het begin van de Industrialisering en de ontwikkeling ervan. De gevolgen van die revolutie zijn nu nog steeds merkbaar.

Die revolutie begon in Engeland en de vraag rijst, waarom juist in dat land?  De stoommachine speelde een rol in de Britse industrialisering, maar was zeker niet de oorzaak ervan. De industrie kon putten uit een groot arsenaal van ongeschoolde en niet-vaardige arbeiders. Door de vaardigheid in de machines te bouwen, door arbeidsdeling en uitwisselbare onderdelen werd het mogelijk om de mensen uit het boerenbedrijf goede producten te laten maken. Engeland werd het gidsland, andere landen volgden. Ons land was laat met de industrialisering, mede omdat we een land van kooplieden, landbouwers en veetelers waren. Daardoor week onze industrialisering sterk af van de omringende landen.

Dinsdag 16 november 2021
1 les van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. J.T. (Hans) Walrecht
J.T. (Hans) Walrecht
Hans Walrecht heeft 42 jaar in het onderwijs gewerkt en in die periode deels ook als ICT- en onderwijsdeskundige voor een groep scholen. In de laatste jaren voor zijn pensioen was hij betrokken bij enkele Europese onderwijsprojecten als planner / coördinator. Zijn belangstelling is breed: elektronica, techniek (sleutelen aan) auto's, fotografie in de donkere kamer, journalistiek schrijven, luchtvaart, ruimtevaart, sterrenkunde, muziek, kunst en geschiedenis.