Kunst en Cultuur

Kunst en Cultuur

Lezingen over kunst en kultuur kunnen buitengewoon inspirerend zijn. Ze dragen bij aan een beter begrip van kunstwerken, kunstenaars en culturele contexten en hoe kunst wordt gecreëerd. Zo’n lezing biedt ook inzicht in de manier waarop kunst en kultuur de identiteit van een samenleving weerspiegelen en vergroten daarmee het begrip voor andere culturen.

De eerste Abstracten: Hilma af Klint en Mondriaan
Hollandse molens als cultureel erfgoed

Deze lezing gaat over Hollandse molens: de verschillende typen, de functies (korenmolens, poldermolens, industriemolens zoals de zaagmolen, snuifmolen, verfmolen), en Molen De Roos in Delft, die is geplaatst op een tunneldak.

Lees meer
Vincent van Gogh In Drenthe en Parijs

Van Gogh in Drenthe neemt je mee op Van Gogh’s Drentse avontuur. De schilder neemt ons via zijn brieven mee in een zoektocht naar geluk als mens en succes als kunstenaar.

Lees meer
Breekbaar glas

Breekbaar glas

Cursusnummer:
KC009
Olympische Goden in beeld

Olympische Goden in beeld

Cursusnummer:
KC011

De Grieken en Romeinen omringden zich met hun goden. De belangrijkste goden hadden hun paleizen op de Olympus, de hoogste berg in Griekenland, maar ze waren overal aanwezig in beeld. Niet alleen in verhalen en gedichten, ook op muren, vloeren, sieraden, aardewerk en in steen. In deze lezing staan de afbeeldingen van deze goden in de oudheid centraal

Lees meer
Dali en Gaudi

Dali en Gaudi

Cursusnummer:
KC005
De archeologie van Europa: de IJzertijd

Vanaf 1100 v. Chr. verspreidde het gebruik van ijzer zich langzaam over Europa: van Griekenland tot in Ierland, waar ijzer pas sinds 500 v. Chr. bewerkt werd.

Lees meer
Inleiding op de Kunstgeschiedenis: het geschilderde portret door de eeuwen heen

Met het geschilderde portret als uitgangspunt maken we een reis door de Kunstgeschiedenis. Van de oudste Griekse encaustiek-portretten tot de Mona Lisa en de hedendaagse pixelschilderijen

Lees meer
De vrouw in de oudheid

De vrouw in de oudheid

Cursusnummer:
KC015

Lezing over de rol van de vrouwen in de oudheid. Beeldvorming tegenover ontdekkingen. Kom naar deze interessante lezing!

Lees meer