De archeologie van Europa: de eerste boeren

Duizenden jaren geleden leerden mensen om akkers te bebouwen en dieren te fokken. Deze mensen waren de eerste boeren en veetelers. Vanuit het Nabije Oosten verspreidde het boerenbedrijf zich over Europa, hoewel in sommige gebieden mensen nog lang bleven jagen en verzamelen zoals in Nederland. Bijzonder is dat de vroege boeren in Europa grote, stenen bouwwerken oprichtten. In Nederland zijn dat de oudst zichtbare monumenten: de hunebedden. Hunebedden waren zeker grafkamers, maar waarschijnlijk hadden ze meer functies. Hunebedden zijn niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en het zuiden van Scandinavië gevonden. Grote stenen monumenten, net iets anders dan de hunebedden, zijn ook bewaard gebleven in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en het Iberisch schiereiland. Daar zijn niet alleen graven, maar ook cirkels en lange rijen van stenen gebouwd. De beroemdste zijn Carnac en Stonehenge.

Waarom staken deze vroege boerengemeenschappen zoveel tijd in het oprichten van stenen monumenten? Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de monumenten en musea waar deze monumenten te zien zijn.

Woensdag 16 maart 2022
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
Locatie: Leerpark Groene Hart (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van haar naam kreeg Diana de Wild al jong interesse in de oudheid. Zij heeft aan de Universiteit Leiden Klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij geeft cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij Volksuniversiteiten.