De archeologie van Europa: jagers en verzamelaars

Er lopen al heel lang mensen in Europa rond. In het begin waren dit voorouders of verwanten van de moderne mens zoals de Neanderthalers. Ongeveer 40.000 jaar geleden trok de moderne mens het westen van Europa binnen. Deze mensen leefden van het verzamelen van planten en het jagen op wilde dieren. Dat was echter niet het enige wat ze deden. Zij maakten ook wat wij kunst zouden noemen. De meeste kunst uit die tijd is bewaard gebleven in grotten. De reden is eenvoudig: hier blijven de afbeeldingen het best bewaard. Er zijn veel discussies over de ouderdom van deze kunst. Recente ontdekkingen laten zien dat Neanderthalers waarschijnlijk ook grotschilderingen maakten. Lange tijd is gedacht dat grotschilderingen van zo’n grote ouderdom vooral in Europa voorkwamen. Nu weten we dat zeer oude schilderingen ook in Indonesië gemaakt werden.

De mensen leefden niet in deze grotten, maar in tentenkampen buiten de grotten. Opgravingen van deze plekken laten ons zien hoe mensen in die tijd leefden. Waarom deden deze jagers en verzamelaars zoveel moeite om diep onder de grond grotschilderingen te maken?

Woensdag 9 maart 2022
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
Locatie: Leerpark Groene Hart (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van haar naam kreeg Diana de Wild al jong interesse in de oudheid. Zij heeft aan de Universiteit Leiden Klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij geeft cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij Volksuniversiteiten.