Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC015

De archeologie van Ierland

De archeologie van Ierland
Cursuscode: KC015

Al meer dan 10.000 jaar wonen er mensen in Ierland. Rond 3000 v. Chr. bouwden de bewoners van Ierland graven van enorme stenen, die bedekt werden met grote heuvels (in Nederland zou je het hunebedden noemen) die gedecoreerd werden met in steen gehakte spiralen en andere motieven. Zo’n 2000 jaar later werden er nog steeds stenen opgericht in Ierland, maar nu waren het steencirkels en rijen, die vlakbij de graven stonden. 

Wanneer de Kelten naar Ierland kwamen is niet bekend, maar vanaf de derde eeuw v.Chr. is het door de vondst van prachtig versierde bronzen en gouden voorwerpen in Keltische stijl duidelijk dat in ieder geval een deel van Ierland door Kelten bewoond werd. In Ierland hebben Middeleeuwse monniken de verhalen van de Keltische cultuur opgeschreven: samen met de verhalen uit Wales zijn het de enige herinneringen aan de Keltische mythen die bewaard gebleven zijn. Een aantal van deze verhalen komen in de cursus aan de orde. Vanaf de 9e eeuw vielen Vikingen Ierland binnen. In Dublin is een stad uit die periode teruggevonden.

Woensdag 10 november 2021
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 55,00
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
19:30 - 21:30
Locatie: Leerpark Groene Hart (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. D. (Diana) de Wild
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van haar naam kreeg Diana de Wild al jong interesse in de oudheid. Zij heeft aan de Universiteit Leiden Klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij geeft cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij Volksuniversiteiten.