De Olympische spelen in de oudheid

De Olympische Spelen, de belangrijkste sportwedstrijd van deze tijd, behoren tot de bekendste erfenissen van het oude Griekenland. Een overwinning in deze wedstrijd leverde toen net als nu veel prestige (en geld!) op. Er zijn echter ook veel verschillen tussen de Spelen toen en nu: de oude atletische wedstrijden maakten deel uit van een religieus feest. Het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ zou de oude Grieken zeer vreemd in de oren geklonken hebben. Daarnaast vallen er in de moderne tijd geen doden meer tijdens de wedstrijden.

In deze lezing brengen we met behulp van dia’s een bezoek aan Olympia, het heiligdom waar méér dan 1000 jaar lang gestreden werd om een krans van olijftakken. Zelfs ruim 1500 jaar nadat de laatste oude Olympische Spelen gehouden werden, zijn de verhalen erover nog steeds het beluisteren waard.

Woensdag 11 november 2020
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
Locatie: Wordt nog nader bekend gemaakt. (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. D. (Diana) de Wild
Diana is de naam van de Romeinse godin van de jacht. Door te gaan zoeken naar de betekenis van haar naam kreeg Diana de Wild al jong interesse in de oudheid. Zij heeft aan de Universiteit Leiden Klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Zij geeft cursussen en lezingen over thema’s uit de Griekse en Egyptische oudheid, o.a. bij Volksuniversiteiten.