Dromen en demonen in Maleisië-verhalen uit Noord Sumatra

Maleise avonturenverhalen uit Sumatra vertellen wonderlijke sprookjes vol magie. Maar ze leren ons ook iets over de mensen die meer dan 150 jaar geleden de kusten van Sumatra bevolkten. De sprookjes blijken nauw verbonden met het onzekere bestaan van handelaren en zeelui. God, het lot en dromen speelden een grote rol in hun leven. Dromen boden een blik op de toekomst en bevatten aanwijzingen voor keuzes in het dagelijks leven. De meeslepende avonturenverhalen met reeksen dromende prinsen en flauwvallende prinsessen boden de luisteraar naast entertainment ook belangrijke informatie over ziekte, genezing en dood.

Woensdag 17 maart 2021
Mw. dr. M. (Marije) Plomp
Locatie: Kaju Putih (klik hier voor de adresgegevens)
dr. M. (Marije) Plomp
Marije Plomp is vakreferent voor Zuidoost-Azië bij de Universiteitsbibliotheek in Leiden. In 2014 promoveerde zij op de Maleise handschriftencollectie van H.N. van der Tuuk: Never-Neverland Revisited; Malay Adventure Stories. Eerder werkte zij als docent Southeast Asian Studies bij de Universiteit Leiden en de University of Victoria in Canada en als onderzoeksassistent en auteur/redacteur bij het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. In 2008 verscheen van haar hand De gentleman-bandiet. Verhalen uit het leven en de literatuur, Nederlands-Indië/Indonesië 1930-1960.