Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KC019

Het genie Leonardo da Vinci

Het genie Leonardo da Vinci
Cursuscode: KC019

Een uniek genie, de ‘homo universalis’ van de Renaissance: wetenschapper, uitvinder, filosoof, schrijver, beeldhouwer, architect, ontwerper en schilder. Hij had zoveel ideeën dat hij zelden iets voltooide; er zijn betrekkelijk weinig schilderijen van hem. Hij bracht de status van de kunstenaar van handwerksman tot heer van aanzien. Hij werd geboren in Vinci als onwettige zoon van een notaris.
Na zijn opleiding bij Verrocchio werkte hij aan hoven van hertogen en buitenlandse vorsten. Zijn uitvindingen en vondsten bracht hij in de praktijk getuige zijn anatomische tekeningen, zijn ontwerpen o.a. voor vliegtuigen. In de schilderkunst is hij de uitvinder van het Sfumato, zachte schaduwen zonder contouren. Ook is hij de uitvinder van het atmosferische perspectief, dieptesuggestie in het landschap door middel van kleurlagen die naar de verte toe steeds blauwer worden. Volgens Leonardo moet de geest van de schilder als een spiegel zijn, met zoveel beelden als er voorwerpen zijn die voor hem staan. Zijn Mona Lisa was destijds een sensatie omdat het op totaal nieuwe wijze levensecht was.

Dinsdag 11 februari 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 15,00
Mw. C.J.M. (Carina) Mathot
20:00 - 22:00
Locatie: Openbare Bibliotheek (klik hier voor de adresgegevens)
C.J.M. (Carina) Mathot
C.J.M. (Carina) Mathot
Carina Mathot is beeldend kunstenaar, docente beeldende vorming, kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing. Zij volgde haar schilder/tekenopleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij tevens M.O. tekenen en kunstgeschiedenis studeerde. Zij volgde Internationale Masterclasses in Vlakglastechnieken aan de Academie in Maastricht. Zij specialiseerde zich in kunstbeschouwing door het volgen van het Colloquium Moderne Kunst, Mythologie en Filosofie aan de Vrije Academie, de Open Universiteit en de HOVO aan de VU te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in monumentale schilder– en glaskunst en werkt in opdracht voor bedrijven en overheden. Zij exposeert regelmatig in galeries in binnen- en buitenland. Carina Mathot geeft sinds 2007 Kunsteducatieve en Kunstbeschouwende lezingen bij Kunstinstellingen en Kunststichtingen’