Hollands landschap verbeeld (17e, 18e en 19e eeuw)

Het Hollands landschap, met zijn lage horizon, zijn weidse luchten, zijn molens en het speciale licht, blijft de Nederlandse schilders inspireren tot ver in de 20ste eeuw. In de Gouden 17e eeuw is de verbeelding van het Hollandse landschap een van de hoogtepunten van de schilderkunst. Met kunstenaars als Jan van Goyen, Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema wordt het Landschap hierdoor een gerespecteerd onderwerp in de schilderkunst. Zij zijn ook de grote inspiratoren voor de 19e eeuwse Nederlandse landschapskunstenaars. De romantische Andreas Schelfhout en Barend Cornelis Koekkoek hebben de gedegen schildertechniek, de minutieuze aandacht voor detail en de planmatige aanpak van de traditionele landschapsschilderkunst uit de 17e eeuw overgenomen. In Oosterbeek vestigt zich rond 1850 een groep schilders die, net als in het Franse Barbizon, buiten gaat schilderen; het zogenaamde ‘en plein-air’ schilderen. In dit Nederlands Barbizon ontstaat een nieuwe stijl. Hier wordt de kern van de Haagse school gevormd. Met het in poëtische gekleurde grijzen en een impressionistische schildertoets weergeven van het Hollandse landschap, wordt de Haagse School wereldberoemd. Uiteindelijk zal de inspiratie van het Hollandse landschap leiden tot de rechtlijnige abstracties van Mondriaan.

Donderdag 15 februari 2018
Mw. C.J.M. (Carina) Mathot
Locatie: Openbare Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >