Kunst en liefde in tijden van oorlog: van Nederlands-Indië tot Indonesië (1940-1963)

Emiria Soenassa was de eerste vrouwelijke moderne kunstschilder van Indonesië. Omdat er niet veel bekend is over haar werk en persoonlijke leven zijn veel vragen over haar carrière tot op de dag van vandaag onbeantwoord gebleven. Aan de hand van recent ontdekte brieven van Emiria aan haar (ex-)partner de Nederlandse bestuursambtenaar en islamoloog G.F. (Willem) Pijper wordt een aantal van die vragen beantwoord. Onderwerpen die de revue passeren zijn de Japanse interneringskampen, het culturele leven in naoorlogs Batavia/Jakarta en ontwikkelingen in de moderne Indonesische schilderkunst.

Woensdag 25 november 2020
Mw. dr. M. (Marije) Plomp
Locatie: Wordt nader bekend gemaakt. Tijdelijk: VUAR (klik hier voor de adresgegevens)
dr. M. (Marije) Plomp
Marije Plomp is vakreferent voor Zuidoost-Azië bij de Universiteitsbibliotheek in Leiden. In 2014 promoveerde zij op de Maleise handschriftencollectie van H.N. van der Tuuk: Never-Neverland Revisited; Malay Adventure Stories. Eerder werkte zij als docent Southeast Asian Studies bij de Universiteit Leiden en de University of Victoria in Canada en als onderzoeksassistent en auteur/redacteur bij het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. In 2008 verscheen van haar hand De gentleman-bandiet. Verhalen uit het leven en de literatuur, Nederlands-Indië/Indonesië 1930-1960.