Cursuscode: MM003

Wat betekent het Klimaatakkoord voor jou?

Cursuscode: MM003

De aarde warmt op door toename van het CO2-gehalte in de atmosfeer, en de mens is daar de belangrijkste veroorzaker van. Daar is geen twijfel meer over. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn: zeespiegelstijging, droogtes, verdwijnende gletchers, meer en heviger orkanen. We moeten proberen die gevolgen  te voorkomen,  wereldwijd en dus ook in Nederland. Daarom een Klimaatakkoord: wat zijn de doelstellingen, wat betekenen die voor bewoners. Van het gas af, maar hoe? Ingrijpende energiebesparingsmaatregelen met een navenant prijskaartje. Veel meer duurzame energie opwekken via Zon en Wind. Kernenergie? De energietransitie zal ingrijpend zijn en gepaard gaan met kosten voor iedereen. Hoe kunnen we ons daar als bewoners op voorbereiden of zelfs aan meewerken?

Donderdag 7 november 2019
Dhr. F.J.M. (Ferd) Schelleman
Locatie: Openbare Bibliotheek (klik hier voor de adres gegevens)
F.J.M. (Ferd) Schelleman
Ferd Schelleman (68) heeft een achtergrond in energietechniek, TU Eindhoven. Hij woont sinds 1979 in Alphen aan den Rijn toen hij bij het Ministerie van Ekonomische Zaken ging werken als programmamanager Duurzame Energie. Sindsdien is hij altijd actief gebleven in het energieveld. De laatste 10 jaar werkte hij bij Grontmij (nu SWECO) als projectleider Duurzame Energie en Energiebesparing. Als lid van de stuurgroep en het programmamateam is hij direct betrokken bij de ontwikkeling van de Regionale Energie Strategie (RES) Midden Holland waarin de ambities van het Klimaatakkoord worden vertaald naar regionale en gemeentelijke doelen en taken. In Alphen aan den Rijn heeft hij Energiek Alphen aan den Rijn helpen oprichten en recent het zonne-energieproject Zon op Alphen ontwikkeld, een collectief zonne-energieproject waarin bewoners van Alphen aan den Rijn deelnemen. Hij is getrouwd, heeft 3 kinderen en 4 kleinkinderen.