Kennis en Geschiedenis

Kennis en Geschiedenis

Kennis over geschiedenis stelt ons in staat te begrijpen hoe de wereld is gevormd en hoe gebeurtenissen en beslissingen in het verleden het heden hebben beïnvloed. Het helpt ons om de oorsprong van ideeën, tradities en systemen te begrijpen en draagt bij aan het besef van wie we zijn en waar we vandaan komen. Geschiedenis biedt waardevolle inzichten in politieke, sociaal-economische en culturele ontwikkelingen en leert ons fouten uit het verleden te vermijden.

Invasieve exoten: vreemde bandieten of welkome gasten?

Deze lezing gaat over exoten, ook wel uitheemse soorten genoemd, dit zijn dieren, planten, schimmels of microörganismen die hier niet horen maar die door menselijk handelen hier terecht zijn gekomen.

Lees meer
Het Heelal in zakformaat

Het Heelal in zakformaat

Cursusnummer:
KG013

In deze lezing (incl lunch)  krijg je een beeld van wat wij op dit moment over het heelal weten. Voorkennis is niet nodig. Wel het vermogen om “out of the box” te denken.

Lees meer
  • 3 lessen van 3 uur Toon details
    • 1: zaterdag 28 okt 2023 - 10:00 – Wijkcentrum Swaenswijk (Maranathakerk)
    • 2: zaterdag 18 nov 2023 - 10:00 – Wijkcentrum Swaenswijk (Maranathakerk)
    • 3: zaterdag 25 nov 2023 - 10:00 – Wijkcentrum Swaenswijk (Maranathakerk)
  • € 95,00
  • Theo van Es
  • Wijkcentrum Swaenswijk (Maranathakerk) Toon adres-info
De Gnephoek: het kleine huis bij de rivier

Selma Noort (Alphen ad Rijn) schreef een (jeugd)boek over de Gnephoek, Alphen a/d Rijn. Een lezing over inspiratie en werkwijze - kortom: over schrijverschap en het schrijversambacht.

Lees meer
De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus

Cursusnummer:
KG007

Selma Noort (Alphen ad Rijn) schreef een (jeugd)boek over de Watersnoodramp van 1953, De zee kwam door de brievenbus, een waargebeurd verhaal. Dit boek werd in 2016 o.a. in het Archeon in Alphen a/d Rijn bekroond met de Thea Beckmanprijs, de prijs voor het beste historische jeugdboek van dat jaar.

Lees meer
Homo Sapiens: hoe wij het machtigste dier op aarde werden!

In deze lezing gaan we na welke succesfactoren ertoe hebben geleid dat Homo sapiens tot in alle uithoeken van de wereld heeft kunnen doordringen. We bezien welke gevolgen dat voor de ecologie van de wereld tot op heden heeft gehad.

Lees meer
Bijpraten over het Universum

Bijpraten over het Universum

Cursusnummer:
KG001

Ben je gefascineerd door en geïnteresseerd in de ontwikkelingen van ons wonderlijke heelal? Wij leven in een tijd van grote ontwikkelingen en mogelijke wetenschappelijke doorbraken o.a. op het gebied van de zwaartekracht (Verlinde). In deze lezing komen diverse nieuwe ontwikkelingen aan de orde.

Lees meer
James Watt en de stoommachine

James Watt en de stoommachine

Cursusnummer:
KG005

Deze lezing volgt het leven van James Watt, zijn omgang met wetenschappers, de belangrijke kruispunten in zijn leven en de problemen om tot zijn nieuwe machine te komen.

Lees meer
Ultra en Enigma: de codekrakers van Bletchley Park
De Eerste Wereldoorlog aan het Westfront

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918), die aan Nederland grotendeels is voorbijgegaan, is een keerpunt in de manier van oorlog voeren. Hij begint als een ouderwetse, haast Napoleontische oorlog maar verandert al snel in de eerste moderne, totale en technologische oorlogvoering in de geschiedenis.

Lees meer